Entreprenören lever på bonustid med ny njure

DI Weekend, Dec 2018

När man träffar Paul Frankenius är det uppenbart att han har tillbringat många år i modeindustrin. Han bär en blå, svagt mönstrad skjorta som perfekt matchar hans kritstrecksrandiga kostym i samma blå färg. ”Jag är mycket nöjd med min senaste ita- lienska kostym”, säger han, medan han serverar te i sitt smakfullt inredda hem. Väggarna täcks av tavlor och fotokonst av konstnärer som THOMAS STRUTT och STEVE MCCURRY.

Paul Frankenius är född i en entreprenörsfamilj som har drivit spedition och åkerier i flera generationer. Själv slog han sig fram i klädbranschen på JC och i dag driver han ett eget investmentbolag som främst investerar i detaljhandel, fastigheter och medicinteknik. De största innehaven inkluderar modeföretagen Ellos och Gina Tricot, dialysföretaget Triomed och musikstartupen Teenage Engineering.

Han kom till JC som trainee när han pluggade en textil-merkantil utbildning i Borås. Där blev han kvar i 17 år, medan han jobbade sig upp till vice vd.

Men 1994, när han stod han mitt i karriären som småbarnspappa och ansvarig för inköp och sortiment på JC, blev han sjuk. Som barn hade han fått reda på att han hade den ärftliga sjukdomen cystnjurar, vilket innebär att små cystor äter upp njurfunktionen efter hand. Men det var först när han var 36 år som sjukdomen gjorde sig påmind och han började tappa orken.

”Jag ville inte ta in tecknen tidigare, det fanns nog ett visst mått av förträngning från min sida. Jag trodde att jag var osårbar.”

Läs hela artikeln HÄR.